Nordhøj
Permakultur

GÅRDEN

Et mikro landbrug lidt uden for Vester Skerninge, Syd Fyn. Mynderup Hestehave 8, 5762 Vester Skerninge

FAKTA: 5,5 Ha. 3000 nyplantede træer i læhegn. Igang med etablering af 1.5 Ha skovhave. 1000 m2 køkkenhave. 110m2 poly tunnel. 10 Høns. 3 moskusænder, 2 katter. Vi bor lige nu 3 personer på gården.

Grøntsager

Vi dyrker alle vores grøntsager i en forvokset køkkenhave på knap 1000m2. Alle grøntsagerne er egenavl:

Både bladkål, hovedkål, blomsterkål, kålroer, glaskål, majroer, radiser, kartofler, rødbeder, gulerødder, pastinakker, selleri, bladselleri, porre, løg, hvidløg, græskar, squash, skorzonerødder, tomater, agurker, auberginer, meloner, majs, bønner, ærter, salat, spinat, rucola, bladbede, masse krydderurter og meget mere :)

Og for at det ikke er nok, så er der flere sorter af hver :) Gerne gamle frøsamler sorter. Vi høster også egne frø, og med tiden vil vi blive rigtig gode til det :)

Dyrknings Princip / No-tillage

Vi dyrker grøntsager efter no-tillage principper. Det giver en rigtig sund og levende jord. Det afspejler sig i grøntsagerne og igen i dem der spiser dem :)

No-tillage principper betyder at vi ikke pløjer eller graver under dyrkningen af grøntsagerne. Vi lægger kompost på toppen af vores permanente bede, ligesom vi ser i den vilde natur. Så får ormene selv lov til at gøre arbejdet for os, løsner jorden og tager de gode næringstoffer ned i jorden. Filosofien er at jorden skal fodres ikke grøntsagerne. Derved for vi en sund og løs jord. Samt et højt indhold af humus, der også fungere som kulstof lager (C02). Ved no-tillage principper beholder vi også de meget givende svampe (mychorizza), der ellers ville blive kappet over af en plov eller spade.

Derud over dyrker vi selvfølgelig uden sprøjtegift af nogle slags. Eller kunstgødning... Og alle frø, gødning og såjord er mindst økologiske. Gødningen får vi fra nabo gården, der har et par håndfulde øko-køer.

Skovhaven

Vi er igang med at etablere en 1.5ha stor skovhave. Der er plantet æbler(ca. 40 sorter), pære (ca. 10 sorter), blomme(ca. 10 sorter), kastanje, valnødder, hassel og rigtig mange spænde andre træer og buske. Skovhaven er fra 2017/18 så den er stadig meget ny. Og vi kan først høste fra den om 5-10 år :) Løbende planter vi flere træer og buske, samt bunddække planter. Lige efter permakultur-bogen. Med delvist spisbar læhegn. Ydermere har vi anlagt en lille vinmark, på syd-vest siden af en lille bakke

Biodiversit

Vi har ekstrem høj biodiversit på gården. Især i skovhaven, læhegn og i køkkenhaven. I køkkenhaven er der over 40 forskellige arter og endnu flere sorter!. Vi bruger bi-venlige grøngødninger. Resten af jorden står brak, og lige nu lader vi den bare forvilde. Dejligt at se som kontrast til monokulturens evige grønne marker.

Ris eventyr

Vi prøver med mange forskellige afgrøder. I den varme og tørre sommer 2018, lykkedes det med ris. Vi prøver igen i 2019.